x

Често задавани въпроси

МТБ Справочникът на МТБ-БГ е създаден, за да улесни потребителите в намирането на полезна информация за планинското колоездене в България, и по-специално на: маршрути и отделни отсечки (пътеки/пътища), видеоклипове от пътеки и маршрути, магазини и сервизи, места за настаняване и хранене, велоклубове и групи за каране.

Възможни са различни подходи в зависимост от това какво търсите и кой вариант за търсене е най-удобен за Вас.

Единият вариант е да ползвате картата и да увеличите мащаба, докато се покаже броят обекти за различните населени места. Имайте предвид, че при малък мащаб на картата се визуализират само маркерите за главните локации и те показват броя обекти в главната + дъщерните локации. При увеличаване на мащаба маркерите се разделят на такива за отделни населени места (дъщерни локации) и започват да показват броя на обектите само в тях. Натискайки даден маркер, в информационното поле ще се отвори списък с всички обекти по видове, от който можете да изберете и разгледате тези, които Ви интересуват.

Другият вариант е да отворите главното меню (горе вляво). Казано най-просто, то съдържа два „инструмента“.

Отгоре са трите полета за сортиране на обекти по определени критерии. Можете да изберете населени места (едно или повече), техническа трудност (за отсечките и маршрутите) или физическа трудност (само за маршрутите). Всяко поле може да се ползва поотделно или в комбинация с другите. В зависимост от избраните критерии, списъците с обекти в менюто ще бъдат сортирани и ще покажат само желаното от вас.

Именно списъците с обекти са другият „инструмент“ в менюто. Ако не изберете никакъв критерий за сортирането им, те ще показват всички налични обекти в МТБ Справочника, подредени (в зависимост от типа обекти) по реда на добавянето им или по азбучен ред. Това ще е удобно за хора, които следят сравнително редовно информацията в МТБ Справочника и искат да виждат какво ново е добавено в него.

Третият вариант е приложим само за търговските обекти (магазини, сервизи и места за настаняване/хранене). Те могат да бъдат намерени и чрез тяхната геолокация на картата при разглеждане в голям мащаб.

Разбира се, МТБ Справочникът има и поле за търсене, в което можете да въведете ключова дума и да получите като резултат всички обекти, в чието име, описание или местонахождение се среща тя.

Магазините и сервизите, местата за настаняване и хранене и клубовете/групите са подредени по азбучен ред. Това позволява на потребителите лесно да намеря такъв обект, ако са го чували по име.

Маршрутите, отсечките и видеоклиповете са подредени по реда на добавянето им в МТБ Справочника – от най-новите към по-старите. По този начин за потребителите е лесно да следят какво ново се появява в тези категории.

За основа на МТБ Справочника използваме картата BG Mountains и по-точно нейната онлайн версия kade.si. За нас това е най-добрата карта на българските планини, особено за туристическа употреба и GPS. Благодарим на екипа, който я разработва и поддържа, както и на всички, които допринасят за развитието ѝ!

Легенда с всички обекти и обозначения на картата BG Mountains можете да намерите тук: https://web.uni-plovdiv.net/vedrin/bgm/BGMountains_Legend.jpg

Маршрутите обикновено включват поредица от пътища и/или пътеки, описани достатъчно подробно в логическа последователност, като най-често са кръгови (с еднаква начална и крайна точка). Подходящи са за потребители, които търсят „готово каране“, т.е. да отидат на дадено място и да следват описанието/GPS следата.

Отсечките най-често предствляват отделни пътеки, черни пътища или комбинации от тях, които са достатъчно значими за дадено населено място/регион, но могат да се включат в различни като дължина и подход маршрути. Подходящи са за потребители, които искат сами да планират маршрута си, т.е. да достигнат до съответната отсечка по избран от тях начин, а не задължително по описан в МТБ-БГ маршрут.

Да, ако към съответния маршрут има GPS следа, можете да я изтеглите директно чрез бутона в информационното поле в универсалния формат GPX. Всички отсечки включват GPS следа, но сред маршрутите има и такива, които са без такава.

Възможни са няколко начина в зависимост от устройството и опита, с които разполагате.

1. Като най-надежден метод ние препоръчваме навигиране с помощта на специализиран GPS уред. В такъв случай трябва да изтеглите GPS следата на компютъра си, да я заредите в GPS приемника и да използвате неговите функции за навигация.

2. Можете да изтеглите GPS следата в смартфона си и да използвате специализирано приложение за навигация от типа на Orux Maps или друго подобно. Тези приложения обикновено изискват определен опит, но са най-прецизни и с най-богата функционалност.

3. За по-опростена навигация и за хора без достатъчен опит с подобни приложения е приложим и следният метод: изтегляте GPS следата в смартфона си; отваряте сайта https://kade.si/ ; чрез бутона Upload (намира се в горната лява част на сайта) зареждате следата в сайта. Това ще я визуализира там и ако включите опцията на картата за позициониране, ще показва вашето местоположение спрямо визуализираната GPS следа. Внимание – този метод изисква наличие на обхват (GSM мрежа) и използва значителна част от ресурса на батерията, затова е подходящо да се използва само на разклони и кръстовища и в случаи, когато не сте сигурни за посоката на движение. Освен това при този метод прецизността на позициониране е най-малка, а в някои случаи навигацията е невъзможна!

Подробен отговор на този въпрос се съдържа в Системата за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.
Ако не обичате подробностите, достатъчно е да знаете, че:

  • Ниско ниво на техническа трудност означава, че преобладават леки терени с малък наклон и достатъчна широчина на пътеката/пътя, като настилката за каране е предимно стабилна и сравнително равна/гладка. Такива маршрути и отсечки са подходящи и за начинаещи планински колоездачи.
  • Средно ниво на техническа трудност означава, че теренът съдържа някои по-трудни препятствия и предизвикателства, изискващи известен опит, но все пак е преодолим за широк кръг от хора. Наклонът на някои места може да е по-стръмен, широчината по-малка, а настилката по-нестабилна и неравна. Възможно е да има и някои много трудни препятствия, но с възможност за избягването им. Такива маршрути и отсечки са подходящи за колоездачи, които вече имат някакъв опит в карането по пресечен терен и умеят да преодоляват различен тип препятствия.
  • Високо ниво на техническа трудност означава, че е включен труден за преодоляване терен. Това обикновено означава, че има значителни като дължина участъци с по-стръмен наклон, малка широчина, нестабилна настилка, улеи, коловози, прагове, скокове и други трудни препятствия, които не могат да бъдат избегнати. Такива маршрути и отсечки са подходящи за колоездачи с добри умения в спускането.

В бъдеще предвиждаме да има и по-удобен начин, но за момента можете да използвате този специален формуляр: https://forms.gle/TdCFphqDcwhyoeSL9. Чрез него можете лесно да подадете сигнал за състоянието на конкретен маршрут или отсечка, публикувани в МТБ Справочника. Полезни са както сигнали за влошаване, така и за подобряване на състоянието спрямо посоченото в информацията за маршрута.

Защото визуализацията на маршрут е възможна само при наличие на GPS следа, а към някои от по-старите маршрути няма такава. В тези случаи на картата се показва само геолокацията им (обикновено това е началната точка). Ще се постараем в бъдеще да допълним и тези маршрути с GPS следи.

Да, можете да изпращате маршрути и отсечки, като някои от тях може да бъдат публикувани и като статии в MTB-BG.com. За момента изпращане на такива материали е възможно само чрез email на адрес [email protected], защото това дава добра възможност за обратна връзка и постигане на желаното качество на информацията. Свържете се с нас на посочения адрес за повече информация.

Можете да ни предложите Ваш видеоклип за публикуване чрез всеки канал за комуникация, който е удобен за Вас (email [email protected], съобщение във Facebook страницата ни, линк в специалната тема във форума на МТБ-БГ), но най-добре е да го направите чрез този специален формуляр: https://forms.gle/pbEcBhkpHg8e1rDLA. Чрез него можете да ни дадете разрешение да ползваме и други Ваши видеоклипове за разширяване на МТБ Справочника.

На първо място е необходимо да се свържете с нас чрез email [email protected] и ще получите подробна информация за тази възможност в зависимост от типа на обекта, който желаете да включите.

В случай че смятате информацията в МТБ Справочника за полезна и искате този сайт да се развива добре и занапред, вероятно се питате дали е възможно да направите дарение или нещо подобно, чрез което да подпомогнете дейностите около него. Да, това вече е възможно чрез Абонамент за физически лица към MTB-BG.com. Повече за него можете да научите тук: https://mtb-bg.com/subscription-mtb-bg-com.

Comments are closed.